rss

Wywołanie zdjęć w dużym formacie
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Fujifilm Klub Polska Strona Główna -> Fotografia ogólnie
Autor Wiadomość
The Mis'
Moderator

Tematy: 218
Model aparatu: S5 Pro, S3 Pro, Sigma DP1

PostWysłany: 2010-07-30, 15:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Oznacz jako nieprzeczytany

A.Mason napisał:

1. nie rozumiem dlaczego przyjmujecie, ze ktos musi koniecznie cos innego ze zdjeciem robic? Zgadzam sie, bez znajomosci przyjetego dpi rozmiar wydruku nie jest specjalnie przydatna informacja, ale to nie jest przeciez niezbedne.

Zwróć uwagę, że ruphee pytał o wykonanie wydruków podając wymiary zdjęcia w pliku w centymetrach. Co jest bez sensu. I tylko o to chodzi...

A.Mason napisał:

2. Mis, wojsko tez najwyrazniej nie jest przydatne, bo...

Jest nieprzydatne. Zawsze było. Pamiętaj o strzelbie w pierwszym akcie...

A.Mason napisał:

benzyne i olej napedowy rozlicza sie u nas wlasnie w tonach :-D

hm... nie jest to pierwsza anomalia w tej instytucji, o jakiej słyszałem. Z niektórymi nawet miałem osobiście i bezpośrednio do czynienia.
A dystrybutory paliwa są wyskalowane w kilogramach?

Gąbki... i nie tylko
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Advertisement
Sponsor

PostWysłany: 2010-07-30, 15:13    Temat postu: Linki sponsorowane

Powrót do góry
Nielot

Tematy: 15

PostWysłany: 2010-07-30, 16:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Oznacz jako nieprzeczytany

The Mis' napisał:
Zwróć uwagę, że ruphee pytał o wykonanie wydruków podając wymiary zdjęcia w pliku w centymetrach. Co jest bez sensu. I tylko o to chodzi...

Wcale nie jest bez sensu. Jak drukujesz zdjęcie to rozmiar tego co wieszasz na ścianę podajesz w pixelach ? Nie żartuj, Miachale
Jellyeater

Tematy: 40
Model aparatu: Przedpotopowy, ale działa.

PostWysłany: 2010-07-30, 17:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Oznacz jako nieprzeczytany

Cytat:
Wcale nie jest bez sensu. Jak drukujesz zdjęcie to rozmiar tego co wieszasz na ścianę podajesz w pixelach ? Nie żartuj, Miachale

Pikseli ma zawsze tyle samo. Różni się DPI. Proste. Na ścianie wieszasz ilość pikseli podzieloną przez DPI i pomnorzoną przez 2,54 cm jak jesteś w Polsce.

70 DPI ma dla tych 50x70. Przy 80x60 trochę to spadnie.

Wpadł mi do głowy pomysł! Możesz spróbować wywołać 20x30 z proporcjonalnego fragmenty czyli z 1/9 kadru i zobaczyć co z tego wyjdzie. Odbitki 20x30 są tanie. Możesz nawet 9 sztuk zrobić.

Możesz też użyć jakiegoś software do powiększania zdjęć. Będzie trochę lepiej, bo soft zadba o krawędzie.

Przedstawione w tym poście opinie, mają charakter subiektywny i nie należy się nimi za bardzo przejmować.

A tak w ogóle to: Daj pomacam ci puszkę.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Nielot

PostWysłany: 2010-07-30, 17:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Oznacz jako nieprzeczytany

Do dużych powiększeń z Fuji potrzebny jest sprzęt i soft który korzysta z interpolacji hybrydowej. Nie każdy zdaje się to ma a nawet jak ma to nie do końca potrafi to obsłużyć
The Mis'
Moderator

PostWysłany: 2010-07-31, 01:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Oznacz jako nieprzeczytany

Nielot napisał:
The Mis' napisał:

Tylko, że on nie ma jeszcze tych wydruków... przeczytaj pierwsze pytanie. Podpowiem, on że napisał że ma pliki o wymiarach 50x70cm.
Nie można mu odpowiedzieć nie wiedząc co z tymi zdjęciami robił, czy je przeskalowywał, w jakiej rozdzielczości, jakim algorytmem itp... Gdyby podał wymiary w pikselach to byłby punkt wyjścia i można by coś próbować podpowiadać.

P.S. Do powiększania fajnie nadaje się metoda fraktalowa. Jest plugin firmy onOne do PS, który to robi. Tyle, że on trochę kosztuje...

Gąbki... i nie tylko
Powrót do góry
Nielot

PostWysłany: 2010-07-31, 12:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Oznacz jako nieprzeczytany

ruphee napisał:
Mój problem polega na tym, że zdjęcie które chciałbym wywołać są dosyć stare. Z początków zabawy z fuji. Przez co wymiarowo mają ~ 70cmx50cm
Potrzebowałbym 80x60, z tym że przy oryginalnych rozmiarach na pewno będzie strata na jakości. Nie wiem tylko jak duża.

IMO rozumiemy, Michale tą wypowiedz inaczej. Dla mnie jest jasne że jeśli ruphee pisze iż chciałby 80x60 to dotyczy to ewidentnie rozmiaru druku czyli tego co wiesza na ścianie. Obawia się że przy oryginalnych (w/g mnie chodzi o nie interpolowane pliki) rozmiarach nastąpi utrata jakości.
The Mis'
Moderator

PostWysłany: 2010-08-01, 00:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Oznacz jako nieprzeczytany

Nielot napisał:
ruphee napisał:
Mój problem polega na tym, że zdjęcie które chciałbym wywołać są dosyć stare. Z początków zabawy z fuji. Przez co wymiarowo mają ~ 70cmx50cm
Potrzebowałbym 80x60, z tym że przy oryginalnych rozmiarach na pewno będzie strata na jakości. Nie wiem tylko jak duża.

IMO rozumiemy, Michale tą wypowiedz inaczej. Dla mnie jest jasne że jeśli ruphee pisze iż chciałby 80x60 to dotyczy to ewidentnie rozmiaru druku

ale co tu rozumieć inaczej? On chce wydrukować tak, żeby miały wymiary 80x60cm. Tu nie ma żadnych wątpliwości. Natomiast zastrzeżenia budzi to, co napisał o plikach źródłowych:

Cytat:

Z początków zabawy z fuji. Przez co wymiarowo mają ~ 70cmx50cm

i tu nie wiadomo nic. Bo nie wiemy przy jakiej rozdzielczości.

Nielot napisał:

w/g mnie chodzi o nie interpolowane pliki

powiedz na jakiej podstawie wyciągasz taki wniosek? Zakładając rozdzielczość druku na 240dpi - jaki aparat daje pliki, które można wydrukować w formacie 50x70cm? A poza tym, jaki jest sens podawania wielkości pliku w centymetrach bez podania rozdzielczości?

Gąbki... i nie tylko

Ostatnio zmieniony przez The Mis' dnia 2010-08-01, 11:44, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Nielot

PostWysłany: 2010-08-01, 11:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Oznacz jako nieprzeczytany

Podziwiam uwielbienie do dyskusji o niczym. Ja mówię PAS
The Mis'
Moderator

PostWysłany: 2010-08-01, 11:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem Oznacz jako nieprzeczytany

Nielot napisał:
Podziwiam uwielbienie do dyskusji o niczym. Ja mówię PAS

Naprawdę o niczym? :-))

Gąbki... i nie tylko
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Fujifilm Klub Polska Strona Główna -> Fotografia ogólnie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: